Уорлик си тръгва от България на 14 септември

Кога ще пристигне следващият посланик на САЩ не е ясно

6680 ~ 1 мин. четене

Посланик Джеймс Уорлик приключва своя мандат в България и планира да напусне страната на 14 септември, съобщиха от посолството на САЩ. Той ще се завърне във Вашингтон, където веднага ще започне работа като зам.-специален представител за Афганистан и Пакистан.

Джеймс Уорлик напуска страната преди да е изтекъл тригодишният му мандат. Той бе назначен в края на 2010 година. В официалното съобщение на Белия дом няма мотиви за смяната.

Датата на пристигане на следващия американски посланик в България все още не е известна.

„За мен беше чест да работя като представител на Президента на САЩ в България и аз се гордея с напредъка, който постигнахме в укрепването на американско-българските отношения,” каза посланик Уорлик. „В сферите, в които работата ни бе най-тясно обвързана – върховенството на закона, енергийната независимост, сътрудничеството в областта на сигурността, инвестициите на САЩ и културния и образователен обмен – ние развихме трайни партньорски отношения и установихме добро приятелство,” смята американският дипломат. 

„Дълбоко вярвам, че България е един скрит скъпоценен камък,” добави посланик Уорлик. „И макар че все още не е дошло времето да си вземем довиждане, нека споделя, че ще ми липсват преди всичко хората на България, както и големият брой българи, станали мои приятели. България завинаги ще остане в сърцето ми,” споделя Джеймс Уорлик.

В края на май американският президент Барак Обама обяви намерението си да номинира Марси Рийс за посланик в България на мястото на Уорлик. Това стана ясно от разпространено тогава съобщение на Държавния департамент.

Подкрепи Economic.bg