Управляващите са като Троянски кон на Газпром и Кремъл в ЕС и у нас

Реформаторите уличиха властите в лобизъм за „Южен поток”

Автор: Николай Марченко

Реформаторският блок (РБ) излезе със сериозни данни за лобизма на управляващите в полза на руския проект за мегагазопровод „Южен поток”, стана ясно от изнесената информация в сайта на политическата формация.

Икономистите на РБ Светослав Малинов, Трайчо Трайков, Мартин Димитров, Иван Иванов, Петър Славов се базират на прочетеното в протоколите, стенограмите и договорите по проекта, получени по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) след съдебно решение.

Те припомниха за внесените предложения на депутати от БСП, въвеждащи термина „морски газопровод” и предвиждащи изключения от действащите правила, като ги наричат „национално предателство”.

РБ е категоричен, че управляващите съзнателно допускат фирма с преобладаващо чуждестранно участие да внася предложения за промени на българското законодателство."Реформаторският блок има сериозни съмнения, че внесените промени в българския Закон за енергетиката (ЗЕ) са подготвени извън България от руски кръгове. Ясно личи, че те обслужват частен интерес”, гласи писмото им.

Според РБ целта на спорните поправки е да саботират европейските правила чрез измисляне на нова категория “морски газопровод” и да улеснят създаването на тотален руски енергиен монопол. „Това ни обрича на външна зависимост и високи цени на газа, парното и тока”, категорични са те.

 „Очевидно, че след като МВР и ДАНС са поискали достъп до част от документите, става въпрос за проблем, застрашаващ националната сигурност. Това е поредното доказателство как управляващите продължават да се държат като Троянски кон на Газпром и Кремъл не само в Европа, но и в България", обобщават позицията си експертите на реформаторите.

Те направиха и извадка на основните фактологични данни за задкулисните преговори по проекта. Оказа се, че проектната компания е поискала да бъде намерена „вратичка” в ЗЕ за избягване на Третия енергиен либерализационен опакет на ЕС, който изисква достъп на трети страни до тръбата.

Реформаторите са открили в документацията и съответната кореспонденция - с писма 99-00-480/28.08.2013 и Е-93-00-1304/28.08.2013 до МИЕ, компанията “Южен Поток Транспорт b.v.“ (с мажоритарен собственик “Газпром”) прави предложения за законодателни изменения в ЗЕ във връзка с проекта "Морски газопровод-Южен поток".

След това, на 31 октомври 2013 г. е подписан Протокол между “БЕХ” АД и “Газпром”, съгласно който "Южен поток" ще се изгражда при спазване на българското законодателство. „Съгласно протокола, те не се задължават да предоставят достъп на трети страни до тръбопровода за пренос на газ”, поясняват от РБ относно Третия пакет.

Припомня се, че на 19 февруари 2014 г. Таско Ерменков и Явор Куюмджиев от БСП внасят Закон за изменение и допълнение на ЗЕ (вх. номер  454-01-23), с който се предвижда изключение от правото на ЕС за т.нар. "морски газопроводи", в противоречие на Третия енергиен пакет, транспониран в действащия ЗЕ. Съгласно законопроекта им за такива "морски газопроводи" няма да се прилагат цели глави от закона: раздел IV от глава трета, глава четвърта, глава осма „а“, чл. 170, чл. 172 - 172е и чл. 197 и т.н.

Оказа се, че националните специални служби се самосезираха за корупционни действия по проекта. „С писмо 12-00-372/03.04.2014 г. ДАНС и с писмо 04-04-32/28.03.2014 г. МВР искат информация от Министерството на икономиката и енергетиката за действията по "Южен поток", допълниха от РБ. 

От ведомството на Драгомир Стойнев засега не коментират информацията на РБ, но ресорният министър не спира да повтаря необходимостта от проекта. Шефът на МИЕ увери и еврокомисаря по енергийната политика Гюнтер Йотингер, че ще бъде спазен Третият пакет и съответните газови евродирективи. Както е известно, българският участък на газопровода ще се изгражда от фирмите на спаринг-партньора на руския президент Владимир Путин - Генадий Тимченко, който е в "черния списък" на ЕС и САЩ заради ситуацията в Украйна. В консорциума на строителите на българската част е и фирма, свързвана с мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. 

Коментари: 0