Утре обявяват как ще поевтинее токът

Премиерът Бойко Борисов е наредил да разполага с плана за намаляване на цените до началото на правителственото заседание в сряда

140 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

До сряда Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва да е изготвила план за сваляне на цените на тока, научи Economymagazine.bg. Утре е редовното правителствено заседание и точно преди неговото начало, премиерът Бойко Борисов е наредил да разполага с документите.

Членовете на ДКЕВР са натоварени със задачата да открият начин, по който да намалят цената на тока. Макар да беше председател на ДКЕВР само три работни дни, Юлиана Иванова беше категорична, че "има възможност цената на тока да бъде понижена".

"Назначила съм комисия, която да се занимава с всички компоненти, образуващи цената на тока', каза Иванова на третия ден от своето назначение.  "Според мен има някаква възможност цената на тока да се намали, основно чрез микса", добави тя.

Иванова смяташе, че е възможно да се ограничат квотите на някои от тецовете, чийто ток е прекалено скъп. Така според нея цената ще може да падне малко. Тя обясни, че в сметките за ток на потребителите влизат и всички кражби и загуби на електроенергия по трасето. Тя нарече това технологични загуби, които в началото са били определени на 18%, но сега са намалели до 15%.

В цяла България в момента има протести, които са насочени основно към трите електроразпределителни дружества (ЕРП) - EVN, ЧЕЗ и "Енерго-Про". Недоволството на хората е насочено основно към различните такси, които се начисляват към сметките на потребителите и достигат до 60% от дължимата сума.

Подкрепи Economic.bg