Вдигат цените на цигарите с 30%

Увеличението се налага заради новите минимални нива на акциза, които въвежда ЕС

220 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Цените на цигарите от най-продавания среден клас ще скочат с 1-1.20 лв. Увеличението се налага заради новите минимални нива на акциза, които въвежда ЕС. До края на 2017 г. той трябва да стигне 90 евро на 1000 къса. Към момента цената на най-продаваните цигари в България е 4.50 лв. През следващите четири години тя ще достигне минимум 5.50 лв., което е близо 30% увеличение. Цените на цигарите у нас не са променяни от 2010 г. насам въпреки инфлацията, съобщи “24 часа“.

В останалите държави от ЕС само през 2013 г. цените са нараснали между 2 и 14%, като средния ръст за държавите от ЕС е 4%. България е и страната с най-ниски цени на цигарите, дори по-ниски от тези на новоприетата членка Хърватия. За сметка на това, страната ни има един от най-високите проценти на данъчна тежест. При средна продажна цена от 4.50 лв. на кутия, за производствени разходи у нас отиват по-малко от 1 лв, а останалата част е за покриване на данъци и купуване на бандероли.

Цената на бандеролите, които се поставят на кутиите цигари в България, се оказва една от най-високите. Тя е 6.1 евро на 1000 къса цигари, докато в редица други държави от ЕС бандеролите са безплатни, тъй като цената им е покрита от държавата или е включена в акциза.

Подкрепи Economic.bg