Великобритания спира програмата за сезонна заетост

Решението е взето, въпреки мнението на експерти, че стъпката може да доведе до рязко поскъпване на плодовете и зеленчуците

184 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Великобритания спира програмата, която позволяваше на българи и румънци да работят сезонно в земеделския й сектор, предаде БНТ. Министърът за имиграцията Марк Харпър е казал в парламента, че програмата спира през декември 2013 г.

Решението е взето, въпреки мнението на експерти, че стъпката може да доведе до рязко поскъпване на плодовете и зеленчуците, писа британският вестник The Guardian. Всяка година 21 250 румънци и българи беряха плодове и зеленчуци за максимум шест месеца.

Програмата осигуряваше една трета от сезонната работна сила в британското земеделие. Сега към този сектор ще бъдат насочени безработни британци. Консултативната комисия по имиграцията предупреди още през май, че със спирането на програмата ще има недостиг на сезонни работници.

Разходите за труд ще нараснат и това ще доведе до скок от 10-15% на цените в супермаркетите. За българите и румънците се очаква да се насочат към по-добре платена работа в градовете от началото на идната година, когато ще отпаднат трудовите ограничения за тях.

Подкрепи Economic.bg