Виртуалните електрически централи заработиха

Международният изследователски отдел на Siemens разработва комуникационна система за обмен на енергийни данни

7310 ~ 1 мин. четене

Първите виртуални електрически централи вече са пуснати в действие, съобщиха от Siemens. Същевременно международният изследователски отдел на компанията „Корпоративни технологии” разработва и децентрализирана комуникационна система за обмен на енергийни данни.

Новата система за обмен на енергийни данни ще даде възможност на операторите на слънчеви или вятърни енергийни мощности да се регистрират във виртуална електроцентрала чрез интернет само с няколко кликвания на мишката.

Операторите ще запазят пълен контрол над съоръженията си и ще могат да преценят каква част от тях искат да интегрират във виртуалната електроцентрала. Прототип на системата беше представен на изложението Hanover Fair 2012 от екипа на RedMogHarz за възобновяема енергия в района на Харц.

На изложението екипът на RedMogHarz представи всички компоненти на една виртуална електрическа централа – от системата за обмен на енергийни данни и контролния център, до системата за наблюдение на мрежата и платформата за оператори и потребители.

Проектът за виртуална електрическа централа вече обхваща няколко съоръжения за производство и съхранение на електроенергия в района на Харц, в това число вятърни паркове, комбинирани производства на топлинна или електрическа енергия и др.

В центъра на контролната единица е системата за обмен на енергийни данни, която може да управлява и координира всички свързани системи за производство, съхранение и упраление на енергийните товари. Система за сигурност предпазва всички комуникационни дейности. 

Подкрепи Economic.bg