Най-скъпоплатените шефове на технологични компании

Изследване на The Wall Street Journal

7404 ~ 2 мин. четене

Шефовете на водещите технологични компании са едни от най-скъпоплатените ръководители в света и в този факт едва ли има някакво съмнение. Ново изследване на The Wall Street Journal разкрива кои CEO-та са получили най-много пари за работата си през 2011г.

Лидер в това отношение е Тим Куук, който е възнаграден от Apple със сума от $378 млн. след встъпването си в длъжност през август 2011г., информира thenextweb, цитиранi от digital.bg.

В момента стойността на акциите, които той притежава, достига до $530 млн. и с оглед огромното влияние на компанията в глобален мащаб едва ли ще е учудващо, ако цената им продължи да расте и в бъдеще. Успоредно с това трябва да отбележим, че Куук няма право да продава своите акции преди 2016 г. и 2021 г.

Лари Елисон, който е изпълнителен директор на Oracle и дългогодишен приятел на Стив Джобс, заема втората позиция в престижната класация.

Неговото възнаграждение достига до $76 млн., а през 2011 г. той не е получил никакви приходи като заплата, а активите му са под формата на акции в Oracle.

Списъкът включва още Лес Мунвес, който е шеф на CBS, с $69,3 млн., и бившия търговски директор на Apple и настоящ CEO на J.C Penney, Рон Джонсън, който е генерирал $53,3 млн. за 2011 г.

Санджай Джа, който е шеф на Motorola Mobility, също попада в класацията и според данните той е успял да получи $46,6 млн. за същия период.

Само заплатата, която Тим Куук получава за година, е $900 хил. и като добавим към това акциите му, се вижда колосалната разлика между Apple и всички останали компании в технологичния сектор.

Подкрепи Economic.bg