Обществените поръчки стават онлайн

Това предвижда европейска директива, която се дискутира в Брюксел

Обявяването на обществени поръчки и подаването на оферти и заявления да става само по електронен път. Това предвижда нова европейска директива, която в момента се дискутира в Брюксел, се казва в съобщение на Министерски съвет, предаде Mediapool.

Новите правила трябва да бъдат въведени от всички страни-членки в срок до 2 години след приемането на директивата. Тя ще бъде обсъдена на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност на 30 и 31 май в Брюксел.

От съобщението става ясно, че страната ни ще изрази резерви по отношение на предложения 2-годишен преходен период. От правителството смятат, че срокът е твърде кратък за осигуряване на техническата и материалната база, както и изграждането на административен капацитет от всички възложители в страната.

По време на заседанието на съвета на ЕС страната ни ще подкрепи първоначалното предложение на Европейската комисия за създаване на един национален орган във всяка държава-членка, чрез който да се осигурява еднаквото прилагане на правото на ЕС.

Коментари: 0