Vodafone призна, че правителства подслушват безконтролно

От компанията настояват за регламентация на подслушванията в тези страни

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Vodafone, вторият по големина мобилен оператор в света, обяви, че правителствени служби в малка част от страните, където оперира, имат директен достъп до разговорите на клиентите, позволявайки им да ги подслушват.

В съобщението на компанията, цитирано от Reuters, се казва, че в по-голямата част от 29-те страни, където присъства, са необходими съдебни заповеди за свързване към разговорите на потребителите. В някои от тях, обаче, решение на съда не е необходимо. Vodafone уточняват, че не могат да предоставят подробна информация за подслушваните разговори, тъй като това би нарушило законодателството в част от страните.

„Законите в малък брой държави допускат директен, безпрепятствен достъп на правителствени агенции до мобилните мрежи, заобикаляйки всякакви форми на правен контрол”, посочват от Vodafone. От компанията са отправили искания до съответни власти за законодателни промени, регламентиращи правни режими за достъп до частната комуникация.

Reuters припомня, че общественото внимание бе приковано върху проблема след като Едуард Сноудън изнесе информация за мащабите, с които британски и американски служби са извършвали наблюдение на мобилни разговори и електронна комуникация.

Коментари: 0