Все повече фирми фалират

Очаква се през тази година несъстоятелност да обявят 650 дружества

Все повече български фирми фалират, като във времената на криза за продажба вече се предлагат цели предприятие и бизнес имоти. тенденцията на траен ръст на корпоративни фалити продължава пета поредна година, показват данните на Агенцията по вписванията, цитирани от бТВ

Дружествата обявяват несъстоятелност сами или ги обявяват във фалит. През цялата 2008 г., в зората на кризата, имаме 246 фалита. Миналата година броят им расте до 500. А тази година само за първите седем месеца процедури по несъстоятелност са започнати за още 387 фирми. При тези темпове в края на годината се очаква броят им да надхвърли 650.

За да се спасят от този неприятен процес и да запазят част от активите и парите си, собствениците на такива фирми се опитват да си продадат бизнеса. Понякога и на безценица. Изобилие от предприятия за продан, често на цени под вложените инвестиции, отчитат от Националното сдружение за недвижими имоти. В Петрич например завод за пластмасови изделия упорито търси нов собственик. Цена - 400 хиляди евро.

Мандри могат да се купят на цени от 60 до 700 хил. лв. Пекарни, сладкарски и месопреработвателни цехове тръгват от 50 хил. лв. Продават се печатници и рекламни агенции, складове, офис помещения, административни сгради, хотели, магазини и салони за красота. Агенциите за недвижими имоти масово се преориентират от жилищата към бизнес-имотите.

Данъчните пък продават имоти на закъсали данъкоплатци. На таен търг днес в Балчик бяха продадени луксозни апартаменти на половината от пазарната им цена. Така че, който има пари и е готов да инвестира, го очакват доста интересни придобивки и то на атрактивни цени.

Коментари: 0