Apple поведе американските борси към върха

S&P 500 се повиши с 0,2%

Повечето американски акции се повишиха след първия седмичен спад за последните два месеца. Технологичният гигант Apple поведе биковете, а в основата на продължаващото рали на книжата на компанията е спечеленото патентно дело за 1 млрд. долара срещу основния конкурент - корейската Samsung Electronics. Инвеститорите очакват да видят какви мерки ще предприеме Федералния резерв, за да подкрепи икономиката, пише Bloomberg.

Apple, която е най-скъпата компания в света добави нови 2% към пазарната си капитализация, след като съд в Сан Хосе, Калифорния отсъди, че Samsung е нарушил шест от седем патента на американския си конкурент. Книжата на Google обаче заличиха 1,5% от стойността си, като разпродажбите се дължат на факта, че компанията предлага операционната система Android, която пък се използва в мобилните телефони на Samsung.

Широкият щатски бенчмарк S&P 500 се повиши с 0,2% до 1413,84 пункта, докато индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average минималната 1 точка до 13157,58 пункта. Технологичният Nasdaq-100 се повиши с 0,3% до 2785,41 базисни точки.

"Има няколко "светли петна", едно от които е Apple", коментира анализатор, който управлява 1,6 млрд. долара за Philadelphia Trust Co. Той добавя, че инвеститорите продължават да търсят сигнали за нови монетарни стимули от Фед.

Коментари: 0