Втори ценови шок през септември

Освен хлябът, поскъпват месото и млечните продукти

7204 ~ 2 мин. четене

Храните поскъпват още през септември. Рекордно високите цени на тока, горивата и пшеницата изнервиха пазара. Вече е ясно - с близо 10 стотинки ще поскъпне хлябът, още се правят изчисленията за месото и млечните продукти.

Министерската прогноза от вчера за по-солени цени буквално взриви пазара на храните и отпуши темата за различни коментари. И макар че производителите се пазят от конкретни проценти, поскъпването през септември ще бъде неизбежно.

Това е една кошмарна година за българския бизнес, оплакват се производителите.

От Асоциацията на месопреработвателите са категорични, че ще вдигат цени, заради по-скъпите фуражи, но с колко все още не е ясно.

Председателят на Асоциациата на млекопреработвателите Димитър Зоров все пак успокои, че поскъпването на млечните продукти няма да е шоково. Пред бТВ той коментира, че има предложение за намаляване на ДДС на хранителните продукти, което ще доведе до задържане на цените. Зоров каза, че в европа данъкът за храни е 6,5%.

Рекордно скъпото брашно притисна до стената и хлебопроизводителите, които също правят нови сметки. Според Георги Георгиев голяма част от тях са изправени пред фалит.

В близките няколко години не е имало такова увеличение на брашното - 1000 лева на тон, коментира производителят.

Рекордните цени на пшеницата очевидно вече са се отразили и на брашното, въпреки че все още има запаси от старата реколта. А съмненията за спекула били неоснователни.

„В България има достатъчно производство и добра конкуренция, така че спекулативно покачване на цените на брашното не може да се очаква в никакъв случай”, смята Савина Влахова от Съюза на мелничарите.

Простата сметка показва, че само преди месец производствената цена на един хляб е била 90 стотинки, днес тя надхвърля един лев.

Междувременно потреблението се свива с всеки изминал ден. А ако засушаването продължи, може да пострада царевицата, което пък ще вдигне цената на фуража, а оттам и на месото и млякото.

„За производство на брашно и фуражи са необходими около милион и 700 хиляди тона, така че зърненият баланс е осигурен и се радваме на добро качество, каза Злати Златев от Националния съвет по зърното

Засега свитото потребление ще тушира сериозни скокове в цените, успокояват производителите и прогнозират същинското поскъпване едва наесен. Ключовите думи "рекордно високи цени" в случая на суровините.

Още във вторник темата ще бъде обсъдена на Консултативен съвет, свикан от министъра на земеделието Мирослав Найденов.

Същевременно в съседна Румъния правителството възнамерява да понижи ДДС за храните от сегашните 24 на 9 на сто. Това е заложено в бюджета за следващата финансова година. Според производителите това ще доведе до поевтиняване на хранителните стоки с около 15 процента, но и ще обезсмисли укриването на приходи и данъци.

Подкрепи Economic.bg