Япония в опит да рестартира атомните си централи

Искането за сертифициране на обектите съобразно новите изисквания за сигурност, наложени след драмата във Фукушима, е първа стъпка преди рестартирането на мощностите

Японски енергийни компании са подали заявления за рестартиране на 10 ядрени реактора малко повече от две години след катастрофата в АЕЦ Фукушима, съобщава Reuters. Искането за сертифициране на обектите съобразно новите изисквания за сигурност, наложени след драмата във Фукушима, е първа стъпка преди рестартирането на мощностите.

Станадартите би трябвало да предотвратят възникване на извънредни ситуации освен в случай на земетресение, също и при възникване на цунами, терористични и хакерски атаки, бомбени взривове или самолетни катастрофи.

Управляващата Либерално-демократическата партия на Япония и операторите на атомните електоцентрали имат желание да пуснат отново реакторите, за да намалят растящите разходите за гориво, които подтикнаха страната към рекорден търговски дефицит.

Издаването на разрешение и пускането отново в експлоатация на реакторите може да отнеме месеци, коментират експерти. Става дума за пет АЕЦ, в които има 10 реактора от общо 50-те в страната. Евентуалното им пускане в експлоатация може да осигури захранването на около 2,9 млн. домакинства. В момента само два реактора в Япония са действащи.

След получаване на разрешение от регулаторните органи, съответните ядрени централи ще трябва да получат благословията от местните и регионални политически сили за да заработят отново.

Коментари: 0