Япония взима мерки за справяне с проблема в АЕЦ „Фукушима“

Страната ще използва резервни фондове от тазгодишния бюджет

340 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Япония може да използва резервни фондове от тазгодишния бюджет, за да се справи с изтичането на радиоактивна вода от резервоарите в АЕЦ "Фукушима", предаде Reuters. След инцидентът от миналата седмица, в който изтекоха стотици тонове радиоактивна вода от резервоарите в японската атомна централа, правителството в страната планира мерки, с които да се справи с екологичната катастрофа. Една от тях е използването на пари от тазгодишния резерв на страната. Япония е отделила 350 млрд. йени за извънредни ситуации и природни бедствия.

Това се случва след като Tokyo Electric Power Company (TEPCO), компанията, управляваща АЕЦ "Фукушима", дълго време отричаше за радиоактивния теч, но миналата седмица призна за инцидента. Първоначално той бе категоризиран като първа степен по международната скала за ядрени събития, но в последствие оценката бе повишена до трета степен.

Днес се очаква министърът на търговията и промишлеността на страната Тошимитсу Мотеги и президентът на TEPCO да посетят атомната централа.

Акциите на TEPCO се понижиха с 10% след инцидента с изтичането на радиоактивна вода от резервоарите в японската атомна централа.

Междувременно Русия приветства решението на TEPCO да потърси външна помощ за справяне с аварията и потвърди, че е готова да окаже съдействие, предаде Bloomberg.

Подкрепи Economic.bg