Задават се нови протести във ВМЗ-Сопот

От синдиката дават две седмици на новото правителство, за да реши проблема със заплатите

100 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Работниците от "Вазовските машиностроителни заводи" в Сопот (ВМЗ-Сопот) отново готвят протести заради неизплатени заплати. Пред "Фокус" Димитър Атанасов от синдикат "Подкрепа" във ВМЗ съобщи, че за февруари хората са получили само по 170 лева, а имат да получават една заплата за март и аванс за април.

Днес от синдиката са получили уверението на ръководството на предприятието, че се готви плащане. "Хората са свикнали да чакат и проявяват разбиране, но когато са ти спрели тока, спираш да разбираш", каза Атанасов.

От синдиката дават две седмици на новото правителство, за да реши проблема със заплатите, в противен случай се готвят нови протести и затваряне на пътища. В момента предприятието е без работа, няма поръчки. Синдикалистите са депозирали писмо до Агенцията по приватизация срещу втори опит да се приватизира предприятието по време на служебното правителство. Синдикатите очакват да разберат новия кабинет и да се знае с кого ще преговарят оттук нататък.

"За нас във ВМЗ е важно да има стабилност и хора, с които да преговаряме", каза Атанасов.

Около 840 души са съкратени от завода, или напуснали по чл. 331 - по взаимно съгласие. От тях само около 30 са започнали работа. Другите са на борсата. "Доброто е, че от завода няма напуснали специалисти. ВМЗ е живо, конкурентоспособно е и ако ни оставят можем да работим", каза Атанасов. Според него е повече от ясно, че предприятието пречи на нечии интереси по веригата.

Подкрепи Economic.bg