Захариева: Без промяна в енергетиката ще има режим на тока

Трябва да има такова изменение в закона, че да не се позволява лесна промяна на състава на ДКЕВР, смята вицепремиерът

Захариева: Без промяна в енергетиката ще има режим на тока
132 ~ 2 мин. четене

Ако нещата в енергетиката не се променят, не се знае докога ще издържи разпределителната мрежа. И това ще означава режим на тока. Това обяви вицепремиерът и бивш началник на кабинета на президента Екатерина Захариева в ефира на Нова телевизия. „Затова искаме формиране на Енергиен борд, чрез който да се решат тези проблеми”, посочи тя.

Захариева посочи, че от ДКЕВР вече са казали, че ще има увеличение на цената на тока. „Хора, които доскоро управляваха и говореха как няма да има промяна, сега говорят и за до 10%”, добави тя. „ДКЕВР трябва да е професионален орган – според мен сега обаче на комисията се влияе и когато някой не е на власт, но хората в ДКЕВР са зависими от него и той даде команда да се вдигне цената на тока, защото вече опонентите му са на власт, това не е професионализъм”, смята още вицепремиерът.

Според вицепремиера трябва да има такова изменение в закона, че да не се позволява лесна промяна на състава на ДКЕВР: „Може би това е един фактор, който ги прави зависими. Не казвам, че сега те действат умишлено по определен начин, но само преди няколко месеца ДКЕВР говореше за резерви в системата, а вече не говори така”.

Относно „Южен поток” Захариева коментира, че има проверка за разрешителното за строеж в Паша дере и че вече има 12 жалби срещу него, които са окомплектовани и внесени в съда.

„Съдът ще каже дали разрешителното ще мине или не. Аз и да искам, не мога да го отмена, защото така ще наруша принципите на правовата държава. По-интересното е, че ЕК иска да не се сключват нови договори за проекта, да се види изборът на строители и да не се заобикаля Третия енергиен пакет. Така че не мисля, че ЕС ще ни накаже заради подписаното от Десислава Терзиева разрешително за строеж в Паша дере,” заяви Захариева.

Вицепремиерът добави още, че 13 млн. лева по програмата за саниране са блокирани в КТБ. Но сметките на хората по програмата са на стойност от около 500 млн. лева и ще могат да бъдат отблокирани когато им потрябват, заяви Захариева.

Коментари: 0