Заплатите в спешната помощ скачат с 18%

Увеличението ще е от 1 юни

6320 ~ 1 мин. четене

Заплатите на служителите на Спешна помощ най-вероятно ще се увеличат с 18% от 1 юни. Добрата новина дойде след среща между здравния министър Десислава Атанасова и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Според Атанасова главно внимание трябва да се обърне на човешкия фактор, а не на материалния. „Има автомобили, които са много добре и скоро оборудвани. Проблемът не е в броя на линейките, а в екипите в линейките. Има недостиг на персонал, на човешки ресурс”, каза здравният министър.

Тя допълни, че в момента инвестиции в материална база не са необходими. След разговори пък ще бъде решено дали министерството или общината да инвестират в ремонтите на диагностично-консултативните центрове.

Двете страни ще преодоляват и друго противоречие – собствеността на сградата на Центъра за спешна медицинска помощ, който е на Сточна гара. В момента сградата е общинска, но я управлява държавна структура. Докладът за безвъзмездно предоставяне на медицинското заведение на министерството ще се гледа на сесията на Столичния общински съвет след два дни, предаде bTV.

„След днешния разговор с министъра подготвяме доклад за безвъзмездно предоставяне на кабинети в четири ДКЦ, които са в четири различни райони на София. За да може там да има изнесени екипи на Спешна медицинска помощ, които да приемат сигналите на място и да реагират по-бързо спрямо трафика, придвижването, и да намали времето за реакция”, каза Йорданка Фандъкова.

Подкрепи Economic.bg