Георгиева: Проблемите на Европа няма да ни поставят на колене

Според еврокомисаря проблемите могат да бъдат решени

“Проблемите на Европа не са лесни, но нито един от тях не е в състояние да ни постави на колене. Европа е най-силната икономика в света и може да реши проблемите си”. Това каза европейският комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, която е в България по случай отбелязването на 9 май - Деня на Европа, съобщи Фокус.

Дълговата криза е тежка за тези страни, в които дълговото бреме е най-високо. Според Георгиева обаче Европа има много сериозни резерви и ще се справи с този проблем Разстоянието между тези, които са много добре, и тези, които не са толкова добре, трябва да се скъсява. Това е най-сериозната ни задача”, смята еврокомисарят.

Най-болезненият проблем е със заетостта. Само с пълното използване на перспективите за “зелен” растеж, което за България означава енергийна ефективнос и повече възможности за малки и средни фирми, в рамките на следващите години могат да се създадат 5 000 000 работни места, според Георгиева.

Що се отнася до иновациите, в Европа имаме един много глупав проблем – това, че струва много скъпо за фирмите да въвеждат патенти в действие. Създаването на европейски патент може да създаде 3,7 милиона работни места в най-ценната област – иновациите. В момета, понеже е много скъпо и много трудно да се иновира в Европа, хората си вземат откритията и отиват в САЩ, където е с десетина пъти по-евтино. Премахването на тези бариери пред европейските фирми и пред европейската икономика може много бързо и ефективно да реши до голяма степен проблема със заетостта, смята Кристалина Георгиева.

Тя обясни, че в Европа има 23 милиона малки и средни фирми и приблизително толкова милиона безработни. Ако всяка една фирма е в състояние да наеме още един човек, проблемът с безработицата ще бъде разрешен.

“Европейците трябва да сме малко по-оптимистични. Да, имаме сериозни проблеми, но имаме и много резерви - в развитието на сближаването, на конвергенцията на нашите икономики, за да решаваме тези проблеми”, смята Георгиева.

Коментари: 0