Майкрософт влага $1,5 милиона в зелена енергия

Компанията въвежда "въглеродна" такса за поделенията си

7010 ~ 1 мин. четене

"Майкрософт" /Мicrosoft/ се превръща в поредната компания, която официално обяви, че ще предприеме мерки, за да редуцира негативното си влияние върху природата. Основната цел на софтуерния гигант е постепенно да намали до минимум въглеродния си отпечатък върху атмосферата. Новата инициатива ще обхваща, офисите и по цял свят, лабораториите за научни изследвания и центровете за данни, коментира thenextweb, съобщи digital.bg.

Oфициалните данни на компанията разкриват, че проекта ще бъде стартиран от 1 юли, когато е началото и на фискалната 2013 г. Успоредно с преките мерки за намаляване на въглеродните емисии ще бъде възприет и нов “счетоводен” модел, който допълнително ще оптимизира бъдещата и екологична стратегия. Благодарение на него Microsoft не само ще сведе до минимум негативното си влияние върху околната среда, но и ще търси алтернативни начини за повишаване на ефикасността на инфраструктурните си съоръжения.

Успоредно с разработването на нови възобновяеми изтоници на енергия, компанията предвижда въвеждането на нова “въглеродна” такса. По този начин всяка регионална дивизия на софтуерния гигант ще бъде отговорна за собственото си потребление и въглeрoден отпечатък върху атмосферата. Първоначалната инвестиция ще е в размер на $1,5 млн и се очаква тази сума да се възвърне в срок от 18 месеца.

Подкрепи Economic.bg