Решават за АСТА през юли

Много е вероятно договорът да не влезе в сила

6426 ~ 1 мин. четене

Решаващото гласуване за АСТА в Европейския парламент ще бъде през първата половина на юли. Това стана ясно по време на дискусии в комисията по граждански свободи и правосъдие на европарламента, където евродепутати обсъждат търговското споразумение с представители на гражданските организации, които внесоха петиция срещу него, предаде БНР.

Европейският парламент няма право да променя спорния документ. Той трябва или да го одобри в сегашния му вид, или да го отхвърли. Повечето прогнози са, че споразумението ще бъде отхвърлено и работата по него ще трябва да започне отначало заради силната обществена съпротива срещу АСТА. 

В Европейската комисия подкрепата към спорния договор за авторското право АСТА се разпада все повече. "Вече не бива да се притеснявате за АСТА", заяви преди дни еврокомисарят за цифровия дневен ред Нели Крус пред мрежовите активисти по време на конференцията в Берлин.

Много е вероятно договорът да не влезе в сила, също както и законът SOPA (Stop Online Piracy Act) не бе приет в САЩ, декларира комисарят по цифровите технологии.

Подкрепи Economic.bg