Започва една трудна среща на Г-20

Основна тема ще бъде кризата в Сирия и евентуален военен удар срещу арабската държава

92 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Днес лидерите на 20-те най-големи икономики в света (Г-20) се събират в Санкт Петербург, Русия и два дни ще обсъждат важни въпроси от международен характер. На срещата трябва да се обсъждат и икономически теми, но международните анализатори са категорични, че основната тема ще е кризата в Сирия. Генералният секретар на ООН Бан ки-Мун разпръсна всякакви съмнения, като заяви, че той самият има намерение да направи от проблема със Сирия приоритетна тема на срещата.

Очаква се разговорите, както обсъжданията, така и двустранните среща, да не са никак лесни. "Великите сили" са разделени на лагери за евентуалния военен удар срещу арабската държава. От една страна е САЩ, Турция и някои европейски държави, които подкрепят военна операция, а от другата са Русия и Китай, които настояват да се чака резолюция на ООН.

Москва е категоричен защитник на режима на Асад, докато Вашингтон е на прага на военна интервенция в арабската държава и то без мандат от ООН. Също така двете държави са в остър конфликт по отношение на бившия агент Едуард Сноудън, разкрил множество секретни документи на американските тайни служби, но в последствие получил убежище в Русия.

Американският президент Барак Обама се надява да успее да убеди руския си колега, че военните удари срещу Сирия са наложителни. Путин от своя страна заяви, че все пак може да подкрепи интервенцията, но единствено при неопровержими доказателства, че режимът на Башар Асад е използвал химическо оръжие.

Западната преса обаче не вярва, че Обама ще успее в своята мисия. Според вестниците движещата сила по време на срещата ще бъде пренебрежението на Путин към Обама. "Американският и руският лидер в момента са в неравностойно положение по въпроса за Сирия - Путин "с хладна решимост" се придържа към напълно обяснимите си възгледи, докато Обама дори не може да каже защо Америка иска властта в Сирия да бъде взета от джихадисти", отбелязва "Вашингтон Таймс". В сегашната обстановка Обама се нуждае от сътрудничество с Путин, но вместо това "получава насмешки над външната си политика и Нобеловата награда", продължава изданието.

И "Файненшъл Таймс" не очаква конструктивни преговори в рамките на Г-20. Авторът на статията намира Путин за "непредсказуем фактор", като характеризира така: "Той е талантлив шоумен, явно вбесен от жестовете на пренебрежение от страна на САЩ. Единственото, което със сигурност може да се очаква от Кремъл при тези обстоятелства са язвителни забележки, пози и демагогия".Подкрепи Economic.bg