Тегленият заем догодина може да достигне 3 млрд. лв.

Споед източник на "Капитал Daily" това ще е необходимо, ако не се продължи приватизацията или не се свият разходите

80 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Без продължаване на приватизацията и свиване на бюджетните разходи, България ще трябва да изтегли 3 млрд. лв. заем през следващата година. Според източник на "Капитал Daily" от Министерството на финансите тези пари ще са необходими, за да се плати част от вътрешния дълг, глобалните облигации в долари, които изтичат януари 2015 г., както и да се покрие дефицитът.

През последните години държавата издаваше средно между 1.3 и 1.5 млрд. лв. нови облигации, пише изданието. През 2012 г. сумата набъбна до 3 млрд. лв. заради погасяване на близо 1 млрд. евро дълг, издаден преди 10 години. Заради актуализацията на бюджета за 2013 г., и ако новата финансова рамка бъде с високи нива на разходите и бюджетния дефицит, необходимата сума отново може да е толкова, е казал източникът.

Пласирането на такова количество ще е предизвикателство за правителството - от една страна, несигурната политическа и икономическа среда може да накара инвеститорите да искат по-висока цена на такъв ресурс, което ще натовари допълнително данъкоплатците. Другият вариант е рестартиране на приватизацията, но кабинетът отказва да го използва, защото тя представлява еднократно вливане на средства, което няма да се повтори през следващите години, както и по чисто социални причини.

Желан, но отбягван вариант, с който да се осигурят част от средствата, са съкращаване на разходи и реформите на публичния сектор, които може да изискват влагането на извънредни средства, но пък ще се изплащат с дългосрочни спестявания. Според източника от Министерството на финансите правителството обсъжда варианти за реформиране на някои сектори, но дали се е решило на тях ще се види с проекта за бюджет 2014 г., който ще се очаква да е готов през октомври.

Подкрепи Economic.bg