Разнопосочни движения на валутните пазари

Златото спадна поради надежди за икономиката и избледняващите страхове около Сирия

92 ~ 3 мин. четене

Доларът се оттегли от 6- седмичния връх спрямо останалите валути в сряда, след като инвеститорите прибраха скорошните печалби преди публикуването на данните за безработицата, които ще бъдат обявени по- късно днес.Слабостта на долара бе най- силно изразена при валутите, свързани с растежа, като австралийският и новозеландският долари поскъпнаха с повече от 1%.

Инвеститорите изместиха фокуса си върху данните за пазара на труда в САЩ. Те вероятно ще помогнат да се определи дали ФЕД ще започне намаляване на стимулите след заседанието си на 17-18 септември.

Днес сутринта щатската валута все пак върна част от поевтиняването си, като еврото се разменя за 1.3170 долара.

Доларовият индекс спадна с 0.3% до 82.131, оттегляйки се от върха на 82.516, достигнат във вторник, който бе и най- високата му стойност от 22 юли до сега.

Еврото поскъпна с 0.3% до 1.3190, печелейки за първи път от шест сесии. Във вторник то достигна 6- седмично дъно на 1.3137. Единната валута спечели и 0.4% спрямо йената като в момента се разменя за 131.53 йени.Данни показаха, че бизнесите в еврозоната са имали най- добрия месец за последните две години през август, като поръчките са се увеличили за пръв път от средата на 2011г.Очаква се днес ЕЦБ да потвърди, че ще запази лихвените проценти ниски, за да продължи да подкрепя крехкото възстановяване на еврозоната.

Доларът поскъпна с 0.1% до 99.71 йени, връщайки голяма част от натрупаните печалби, след като Комитетът по външни отношения към сената одобри резолюция за разрешаване на употреба на военна сила в Сирия с вот 10 на 7. Гласуването открива пътя за приемане на резолюция в пълния сенат, вероятно следващата седмица.Безопасните валути на Япония и Швейцария вероятно ще се облагодетелстват в случай на атака срещу Сирия през идните дни.

Възможността за военни удари срещу Сирия изглежда по- вероятна, след като рано вчера руският президент Владимир Путин сигнализира, че е готов да се откаже от възраженията си, ако се докаже, че от Дамаск са извършили атака с химически оръжия.Но той също така заяви, че Конгресът не е имал право да одобри използването на сила срещу Сирия без разрешение от Съвета за сигурност, и че това ще бъде "акт на агресия".

Австралийският долар спечели 1.2% до 0.9171 цента. Новозеландският му събрат пък поскъпна с 1.4% до 0.7910 цента.Данни показаха, че ръста в сектора на услугите в Китай е достигнал 5- месечен максимум, подкрепен от новите поръчки и бизнес оптимизма.Централните банки на Япония и Англия също ще проведат заседания тази седмица, докато Г-20 ще се срещнат в Санкт Петербург, Русия.

Златото спадна поради надежди за икономиката и избледняващите страхове около Сирия

Златото спадна с 1.5% в сряда, минавайки под границата от 1400 долара за тройунция, след като силни данни за продажбите на автомобили в САЩ подсилиха икономическите надежди, а страховете от военно нападение на Запада над Сирия изгубиха част от тяхната спешност.

Среброто и металите от групата на платината паднаха заедно с другите промишлени стоки. Платината и паладият записаха най- голямата си загуба в рамките на един ден за последните два месеца.

Докладът "Бежова книга" на ФЕД показа, че икономиката на САЩ се разширява със "слаб до умерен" темп в по- голямата част от страната между началото на юли и края на август, който обаче е достатъчно силен, че да подкрепи перспективите за намаляване на икономическите стимули.

Спот цените спаднаха с 1.5% до 1393.02 долара за тройунция.Американските фючърси върху злато с доставка през декември поевтиняха с 22 долара до 1390 долара за тройунция, при обем на търговията около 20% под 30-дневната пълзяща средна.

Преди вчерашните разпродажби златото бе спечелило 11% от 7 август до сега, поради несигурността около това дали ФЕД ще започне да намалява месечното си изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара.

Среброто, платината и паладият, благородни метали, които обикновено са силно търсени от индустрията, паднаха масово, макар че данни показаха ръст от 17% в продажбите на автомобили през август, което е най- силният им месец от октомври 2007 г.

Среброто поевтиня с 3.1% до 23.45 долара за тройунция, реализирайки най- големия си спад от 17 юли насам.Платината спадна с 2.4% до 1492.28 долара за тройунция, което е най- големият й спад от 26 юни насам. Паладия пък падна под 700 долара за тройунция за пръв път през последните два месеца, губейки 2.9% до 695.47 долара за тройунция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg