Започва изработването на подземен кадастър

10 млн. лева отделя държавата за довършване на кадастралните карти

4898 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

"Министерството на инвестиционното проектиране започва изработването на подземен кадастър, изключително важен за строителството, газификацията, комуникациите", заяви министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Агенцията по геодезия, картография и кадастър запозна журналисти с дейността на архива и сървъра си.

Данов посочи, че министерството е отпуснало на агенцията 10 млн. лв. за довършване на кадастъра в страната. С тези средства ще бъде създаден и електронен архив на всички съществуващи географски, картографски и кадастрални карти.

Осем района в столицата ще се сдобият с кадастрални карти - Красно село, Възраждане, Подуяне, Слатина, Изгрев, Лозенец, Илинден и Триадица. До края на годината ще е готов и кадастърът на град Костинброд, както и картите за частите от областите Варна и Добрич, които попадат в 2,5 километровата зона по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Министърът съобщи, че утре ще бъде готово постановлението на правителството, с което ще се разпредели финансирането по публичната инвестиционна програма. Предложените проекти възлизат на над 1,5 млрд. лв. Над половин милион лева ще бъдат отделени за 44 общини, които нямат задания за Общи устройствени планове.

Подкрепи Economic.bg