Затвор за неплатени осигуровки

12 години зад решетките предвиждат промени в Наказателния кодекс, наказанието е само за суми в големи размери - над 25 минимални заплати

Работодатели, които умишлено не плащат осигуровки, ще влизат в затвора. Проектът за нов Наказателен кодекс предвижда лишаване от свобода до 12 години.

Текстовете все още са на етап обществено обсъждане. В проекта пише, че работодателите, които не внасят навреме осигуровки, както социални, така и здравни, отиват зад решетките, съобщи бТВ.

За да не се напълнят затворите с работодатели, законотворците са предвидили „граница на престъплението”. Ще се преследват само онези, които са укрили осигуровки в размер минимум 25 минимални работни заплати.

При сегашната ситуация това означава невнесени осигуровки минимум за 6 750 лева. Работодателите с по-малък от този дълг ще подлежат само на глоби.

В проекта за нов Наказателен кодекс са описани случаите, в които ще се преследват работодатели за невнесени осигуровки. Например - когато е налице работа без трудов договор или когато част от заплатата се дава под масата.

Наказанието е лишаване от свобода до 6 години. Ако обаче престъплението е в особено големи размери, то е до 12 години, без право за упражняване на дейността и конфискация поне на половината от имуществото.

Ако забавените осигуровки бъдат внесени, докато се доказва престъплението, работодателят ще получи по-леко наказание. Годините лишаване от свобода могат да се стопят наполовина, но няма да изчезнат.

Наказателна отговорност няма да се търси от самоосигуряващите се, както и от самите работници.

Коментари: 0