Депутати спасиха бизнеса в общините

Кметовете ще имат 2-3 години да изработят планове за застрояване

Депутатите спасиха от мизерия общините, които нямат изработен общ устройствен план.

На първо четене в парламента падна текстът, който забраняваше всякакви вложения и строителство в регионите, които нямат изработен и приет подобен документ.

Ако беше приет този член от Закона за устройство на територията, кметовете в страната щяха да са обречени на отлив от потенциални вложители. Изработването на документа струва между 100 000 и 500 000 лв., което е непосилно за по-малките общини, контрираха предложението от сдружението на кметовете още при предлагането на поправката.

Текстът противоречи на конституцията, защото въвежда обратно действие. Това заяви Искра Фидосова, зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ, написа mediapool.bg. Тя допълни, че ще предложи в ЗУТ да бъде записан срок от 2-3 години, в който общините да направят общите устройствени планове, като получат финансова помощ от държавата за това.

С текстовете в закона контролът върху по-малките сторежи от 4-та до 6-та категория се поема от местните власти, а Дирекцията за национален строителен контрол ще следи единствено по-важните инфраструктурни обекти като пътища, язовири или огромни комплекси.

Скачат и санкциите за незаконно строителство. Глобите за вдигналите вили без разрешение например стават от 5 000 до 20 000 лв. 

Коментари: 0