Шефът на Google засилва позициите си

С нова структура на акциите на компанията, Лари Пейдж ще има повече власт и свобода при решенията

6374 ~ 1 мин. четене

Необичаен ход изненада инвеститорите от Wall Street. Съоснователите на интернет гиганта Google Лари Пейдж и Сергей Брин обявиха плановете си да направят нова структура на акциите на компанията. Най-вероятната цел е засилване на властта за водачите и гаранция, че те ще взимат решенията. "Google е в сърцата ни ", пишат те в писмо, публикувано снощи до акционерите и добавят, че новата структура има за цел да гарантира, че те биха могли да реализират своите идеи.

Акциите на Google ще са разделени в съотношение 2 към 1, което означава, че всеки акционер ще получи една допълнителна хартия от клас „С”. За сметка на това, тя няма да дава право на глас, но продажбата й ще реализира печалба. Това важи и за основателите Лари Пейдж и Сергей Брин, както и за бившия главен изпълнителен директор Ерик Шмид, които притежават мажоритарния дял от акции от престижната категория "B".

"Наясно сме, че някои хора, особено тези, които критикуват системата с акции от клас А и В няма да ни подкрепят", пише Лари Пейдж, главен изпълнителен директор от година насам в писмо до инвеститорите. "Но след внимателно обмисляне, стигнахме до заключението, че този подход на корпоративното управление е в интерес на Google, нашите акционери и нашите потребители", завършват той.

Подкрепи Economic.bg