Затвори и пристанището в Бургас

Маневри на всякакъв вид плавателни съдове в порта са забранени

Пристанище Бургас е затворено, съобщиха от координационния център на порта.

Заради силния вятър от 14.5 м/сек, който на пориви достига и до 14.7 м/сек, пристанището е затворено за маневри на всякакъв вид плавателни съдове.

По рано през деня заради вятъра затвориха и пристанище „Варна". Наложена бе забрана за движение на ненатоварени кораби, която важи за всички портове и канали, съобщиха от порта.

Времето в района на пристанището е облачно, духа вятър от юг - югозапад със скорост от 4 до 15 м/с. В открито море вятърът е 7-8 бала.

За всички кораби в открито море има отправено щормово предупреждение за силен вятър и вълнение.

Заради очакваните силни валежи и вятър е обявен червен код в областите Кърджали и Смолян. Там сутринта валежите от дъжд бяха 50 литра на кв. метър. Въпреки това наводнения не се очакват, нито преливане на големите язовири. Опасни остават само малките селски микро-язовири.

Оранжев код е в сила за други четири области на страната - Благоевград, Хасково, Пловдив и Пазарджик. Жълт пък е обявен за 20 области заради бурен вятър.

На Мургаш и на Черни връх ураганният вятър е толкова силен, че уредите трудно измерват скоростта му - над 144 км в час. До края на деня ще остане ветровито навсякъде. Изключение правят само Видинска и Плевенска област.

Коментари: 0