Заведения глобени със 185 хил. лв. заради пушачите

Рекордьор по нарушаване на забраната е София

76 ~ 1 мин. четене

От въвеждането на забраната за пушене на закрито до края на декември заведенията, които са си позволили да нарушат разпоредбите са били глобени със 184.7 хил. лв. Малко повече от половин година след влизане на новия режим здравните инспектори в цялата страна са направили общо 128 698 проверки, при които са съставени 511 акта. Проверени са 123 316 обекта и са издадени предписания на 1698, информира bTV. Много заведения продължават да нарушават забраната, а собственици на барове и ресторанти предпочитат да плащат глоби, вместо да се лишат от клиентите си пушачи.

Най-много нарушения са установени през октомври, ноември и декември заради застудяването на времето. Рекордьор по нарушаване на забраната е София. В столицата са съставени над 25% от всички актове за цялата страна. Столичните инспектори се похвалиха, че вече са налагали на заведение най-високата глоба от 10 хил. лв. По-големите заведения вече са инвестирали в нови удобства за клиентите, които пушат.

Забраната не спазват и в Пловдив, където инспектори са съставили над 140 акта. За 5 хил. заведения в пловдивско за спазването на забраната следят 10 здравни инспектори. Все още няма официални данни дали българите са намалили цигарите след първи юни. Такова проучване може да се направи най-рано година след въвеждането на забраната, обясниха от здравното министерство.

Подкрепи Economic.bg