Заводът за боклук в София ще е готов до 2015 г.

Столичният кмет предлага топломерите да се отчитат два пъти годишно

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Най-късно през 2015 г. трябва да приключи изграждането на завода за преработка на боклука на София. Това коментира пред Дарик столичният кмет Йорданка Фандъкова. По думите й края на март трябва да има избран изпълнител, който да построи завода. Той ще бъде на площадката, в която е пречиствателната станция и депото. Йорданка Фандъкова увери, че всички процедури по отчуждаване са приключили. Готови са и екологичните оценки.

Кметът н София успокои, че не се очаква рязко покачване на такса "смет" след пускането в експлоатация на завода за преработка на отпадъци в столицата. "В момента се плаща за сепариране и депониране на отпадъците, а с пускането на завода разходите ще са други. Възможно е да се промени методиката за изчисляването на такса "смет", защото се работи по по-справедлив модел", обясни Фандъкова.

Тя засегна и друга наболяла тема - "Топлофикация" и сметките за парно на софиянци. Предложението на Фандъкова е топломерите да се отчитат два пъти годишно. Обмисля се и вариант, който да позволи в апартаментите с хоризонтално отопление да може да има индивидуално отказване от услугите на "Топлофикация".

Подкрепи Economic.bg