Златото се срина до 5-седмично дъно

Goldman Sachs Group начерта мрачно бъдеще пред метала, като дори прогнозира, че цената на кюлчетата може да се срине под 1000 долара за тройунция

64 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Цената на златото се понижи до 5-седмично дъно заради спекулациите, че Федералният резерв на САЩ ще намали стимулите за икономиката през следващата седмица и на фона на преговорите Сирия да предаде своите химически оръжия. Среброто се отправи към най-голямата си седмична загуба от април насам.

През тази седмица златото загуби 5.8%, което е най-силния спад от седмицата, завършила на 21 юни, сочат сметките на Bloomberg. От началото на годината кюлчетата са загубили 22%, тъй като част от инвеститорите загубиха вяра, че благородният метал е надеждно средство за съхраняване на богатството.

Анализ на инвестиционната банка Goldman Sachs Group начерта мрачно бъдеще пред златото, като дори прогнозира, че цената на кюлчетата може да се срине под 1000 долара за тройунция.

Златото с незабавна доставка загуби 0.9% до 1309.42 за унция в сутрешната търговия в Лондон. Преди това цената се понижи до 1308.18 долара за унция, което е най-ниската цена от 9 август насам. Кюлчетата с доставка през декември намалиха стойността си с 1.5% до 1310.10 долара за тройунция.

Подкрепи Economic.bg