Зукърбърг взел 1 долар заплата за 2013 г.

Собственикът на Facebook обаче е получил над 3 млрд. долара от продажба на акции

Скромната запата от 1 долар е получил за 2013 година създателят на Facebook Марк Зукърбърг. Това обаче не означава, че той няма и други доходи. Зукърбърг е получил над 3,3 млрд. долара от търговия с акции, откъдето основно идва богатството му, съобщава „Блумбърг“, като цитира справка от подадената вчера декларация на Зукърбърг в Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ за получените от него суми през 2013 г.

22-рият по богатство в света е получил символичната сума като заплащане за труда си след решението му в началото на 2013 г. да намали заплатата си до 1 долар. През 2012 година, когато Facebook излезе на борсата, той получаваше възнаграждение в размер на 503 205 долара.

Към момента богатството на Зукърбърг се равнява на 27 млрд. долара, а той все още притежава 426,4 млн. акции във Facebook,които удвоиха стойността си за последната година в резултат на доброто представяне на компанията в областта на мобилните реклами. Притежаваните от него ценни книжа му дават 61,6% от правото на глас в компанията, сочи подадената декларация.

Със заплата от 1 долар Зукърбърг следва примера на гигантите в Силициевата долина в САЩ, които решават да смъкнат възнаграждението си, след като вече са забогатели. Стив Джобс първи популяризира практиката, която последваха и създателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин.

Коментари: 0