АБВ подкрепиха президента за задължителното гласуване

Обсъжда се увеличаване правомощията на държавния глава

АБВ подкрепиха президента за задължителното гласуване

Снимка: БГНЕС

172 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Представители на АБВ подкрепиха идеята на президента Росен Плевнелиев за задължително гласуване при започналите днес консултации в рамките на инициативата на държавния глава "месец на политическите консултации".

От партията на Георги Първанов предлагат увеличаване правомощията на държавния глава и подкрепят референдум за промяна на изборните правила. Те са съгласни с идеите на президента за електронно гласуване, за задължително гласуване и за въвеждане на мажоритарност и смесена избирателна система. От АБВ ще подкрепят произвеждането на национално допитване заедно с местните избори през 2015 г.

 Държавният глава оцени положително дебата за пенсионната система. Той и членовете на АБВ се обединиха около позицията, че реформата трябва да бъде цялостна, а не ограничена до отделни елементи на пенсионния модел.

По време на двучасовата среща са били обсъдени още проблемите в енергетиката, демографската криза, състоянието на отбраната, здравеопазването и околната среда, както и дневният ред на предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност.

След АБВ на консултации в Президентството трябваше да се явят представители на Атака, но от партията отказаха подобна възможност.Подкрепи Economic.bg