Adidas иска над 1 млрд. евро държавна помощ заради кризата

Компанията води преговори с държавната банка KfW, пише Bloomberg

Adidas иска над 1 млрд. евро държавна помощ заради кризата

Снимка: pixabay

5012 ~ 2 мин. четене

Германският производител на спортни стоки Adidas поиска над 1 млрд. евро държавна помощ заради кризата, в която изпадна вследствие на разразилиата се пандемия от коронавирус, твърдят източници на Bloomberg.

Компанията води преговори с държавната банка KfW за отпускането на финансов пакет, допълват източниците, пожелали да останат анонимни. Adidas обсъжда сума в диапазона 1 до 2 млрд. евро под формата на заем, макар че финалната стойност и времето за отпускането ѝ не са решени, коментират източниците.

Ситуацията, в която се намира Adidas определено се отразява и на нейните акции, защото в петък те паднаха с 4.9% . По-рано тази седмица компанията обяви, че се отказва от решението си да не плаща наемите на магазините си в Германия за месец април, след като първоначалното обявяване на новината предизвика сериозен обществен отзвук.

Главният изпълнителен директор на Adidas Каспър Рорстед наскоро заяви пред германски вестник, че макар компанията да не се нуждае от директна правителствена подкрепа, Adidas и икономиката като цяло ще се нуждаят от кредит. Представител на компанията е отказал да коментира повече по темата. От KfW също са отказазали коментар, пише Bloomerg.

Държавната банка започна програма за отпускане на заеми на 23 март, за да помогне на фирмите, които се сблъскват с недостатъчна ликвидност. Около 2500 компании са кандидатствали за заеми на обща стойност 10.6 млрд. евро.

Миналата седмица пък туроператорът TUI AG си осигури 1.8 млрд. евро заем от KfW в рамките на една от най-големите подобни сделки в Германия до този момент. Търговецът на потребителска електроника на дребно Ceconomy също е сред фирмите, които искат да участват в програмата, научи Bloomberg News.

Подкрепи Economic.bg