Агенции за недвижими имоти предлагат туристически пакети без регистрация

От бранша искат данъчни облекчения за туроператорите

Агенции за недвижими имоти предлагат туристически пакети без регистрация
3884 ~ 2 мин. четене
Автор: Лора Горовска

Българска туристическа камара подкрепя исканията на туроператорските сдружения БАТА и АБТТА за въвеждане на облекчен данъчен режим за някои услуги, свързани с групови пътувания за организирани мероприятия. Това заяви пред Economic.bg инж. Стоян Лазаров, председател на Българската туристическа камара.

Камарата подкрепя всички предложения за административни и данъчни облекчения за всички туроператори, които предлагат качествен туристически продукт и работят за международния имидж на българския туризъм.

В съвременната динамична обстановка, при резките политически промени, ролята на туроператора за развитие на българския туризъм е особено важна. Всеки един създава и предлага свой продукт, предназначен за различни пазари и целеви групи, като използва различни маркетингови техники и инструменти. Тази търговска дейност изисква дългогодишен опит, авторитет и лични умения“, отбеляза Лазаров. Той подчерта, че това налага да се отдаде почит на доказалите се туроператорски фирми, чрез които България се популяризира като атрактивна дестинация за целогодишен туризъм.

Българската туристическа камара изрази безпокойство от големия брой на регистрираните туроператорски фирми. В момента техният брой е 3 000, повечето, от които работят предимно на чужди пазари. „Актуален е въпросът колко от тези регистрирани фирми формират свой туристически продукт, поддържат кадрови потенциал и имат технологична възможност да обезпечават качествени туристически пътувания?“, попита Лазаров.

„Обезпокоителен е фактът, че голям брой агенции за недвижими имоти също осъществяват и туроператорска или агентска дейност, при положение, че не притежават необходимата регистрация според Закона за туризма“, коментира Лазаров. Според него точно това е причината заради която се поддържат по-високи такси за регистрацията на туроператорските и турагентските фирми.

„Камарата ще се съобрази с предложенията на професионалните обществени организации, като изцяло ще съдейства за обучение и квалификация на желаещите да упражняват професията на „турагент”, туроператор”, „аниматор”, „ескурзовод” и „организатор на пътувания”, допълни Стоян Лазаров.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg