Агенцията по храните с масови проверки по курортите

Досега са проверени 231 заведения за обществено хранене и 151 обекта за търговия с храни

Агенцията по храните с масови проверки по курортите

БАБХ – Българската агенция за безопасност на храните засилва проверките по морските курорти. От миналата седмица са командировани инспектори от страната. Те ще подпомагат служителите в областните дирекции по безопасност на храните в градовете Варна и Бургас при проверките в разгара на летния сезон, съобщиха от Агенцията.

Инспекторите от трите областни дирекции по безопасност на храните в градовете Добрич, Варна и Бургас са извършили 519 проверки от началото на юли. Проверките обхващат обекти за търговия с храни, заведения за обществено хранене, хотелски комплекси, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти извършващи кетаринг, както и предлагащи услугата „all inclusive” намиращи се в морските ни курорти.

Досега са проверени 231 заведения за обществено хранене, 151 обекта за търговия с храни, 93 временни и сезонни обекта и 44 с „all inclusive”.

Най-честите констатирани нарушения са от липса на регистрация по Закона за храните, пропуски при етикетировка на предлаганите храни, персонал без лични здравни карти, смесено съхранение на различни групи храни, несъответствия по сграден фонд и оборудвания.

В резултат проверяващите са направили 29 предписания и са съставили 8 акта за административно нарушение. Засега няма затворени търговски обекти, или такива с временно преустановена дейност.

Коментари: 0