Airbus ще предостави един хеликоптер Dolphin на България

Първата копка на завода на френската Latecoere е направена вече в Пловдив

Airbus ще предостави един хеликоптер Dolphin на България
4346 ~ 1 мин. четене
Airbus Helicopters, дъщерно дружество на европейския гигант в самолетостроенето Airbus, ще сътрудничи за изграждането на завод за производство на високотехнологични продукти за самолети Airbus в България. Това съобщиха от Министерството на отбраната, което днес подписа с Airbus Helicopters спогодба, с която се урежда спор по договор от 2005 г. за доставка на хеликоптери „Кугар“ и „Пантер“.

„С подписването на тази Спогодба издигаме нашето сътрудничество на едно ново, по-високо ниво“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той благодари на екипите от българска и френска страна за успешните усилия да бъде постигнато споразумение за окончателното уреждане на отношенията между Министерството на отбраната и Airbus Helicopters.

Спогодбата предвижда френската страна да осигури стратегически инвестиции в България за изграждане на завод за производство на високотехнологични продукти за самолети Airbus. Първата копка на завода на френската Latecoere е направена вече в Пловдив. През първите три години ще бъде осигурена заетост на до 300 души като е възможно в следващите осем години тази бройка да нарасне на до 800 души. Освен това френската компания Airbus Helicopters ще предостави един хеликоптер „Дофин“ за ползване от Военноморските сили.

На церемонията, която се проведе в Министерството на отбраната, присъстваха посланикът на Франция Н. Пр. Ерик Льобедел, заместник-министърът на отбраната Анатоли Величков, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, както и представители на френската компания „Еърбъс Хеликоптерс“.
Коментари: 0