Акциите на Airbus полетяха в небесата след лоша новина от Boeing

Американската компания обяви, че 737 Max няма да полети преди юли

Акциите на Airbus полетяха в небесата след лоша новина от Boeing

Снимка: Unsplash

Акциите на Airbus нараснаха до рекордни стойности днес, след като американският конкурент Boeing предупреди за нови проблеми с модела Boeing 737 MAX. Книжата на европейския производител на самолети се повишиха с 1.7% до 138.78 евро към 11.40 ч. българско време, като компанията е най-добре представящата се във френския борсов индекс CAC-40, съобщи Reuters.

Boeing съобщи по-рано, че не очаква самолетът 737 Max да се върне в небето преди лятото, което е доста по-дълъг срок от първоначалните очаквания..

Самолетът беше спрян от полети през март 2019 г. след две фатални катастрофи, в които загинаха общо 346 души. Американската компания работи по софтуера на самолета, за да може 737 Max отново да полети, както и да се изпълнят договорени вече доставки до авиокомпании.

Но производителят се затруднява да убеди регулаторите, че самолетите са безопасни за летене.

Преди това тя заяви, че очаква самолетите да полетят преди края на 2019 г. Но през декември Boeing обяви нови срокове, а миналата седмица потвърди, че е открила нов проблем в софтуера.

Акциите на Boeing паднаха с над 5% във вторник, след като съобщението за забавянето започна да се разпространява, което накара Нюйоркската фондова борса да спре временно търговията с тях до официална актуализация от страна на компанията.

Американският авиопроизводител заяви, че новите насоки за „средата на 2020 г.“ са „определени от нашия опит в процеса на сертифициране“. „Безопасното връщане на Max е наш приоритет номер едно и сме сигурни, че това ще се случи“, категорични са от компанията.

"Заземяването" вече струва на Boeing повече от 9 млрд. долара, а последствията започват да се разпространяват, като поне един основен доставчик на самолетостроителната компания обяви съкращения на персонала. Няколко авиокомпании, зависими от Max, вече бяха обявили по-рано, че не разчитат на самолета до лятото.
Коментари: 0