Акциите на Deutsche Bank поевтиняха още

Капитализацията на най-голямата германска банка е намаляла с над 50% през тази година

Акциите на  Deutsche Bank поевтиняха още
Акциите на Deutsche Bank поевтиняха с още 7% в понеделник, достигайки невижданите от 30 години 10.63 долара за брой. От началото на годината до сега книжата на най-голямата германска банка са се обезценили с повече от 50%.

Огромният срив в капитализацията на финансовата институция идва след изказването на германския канцлер Ангела Меркел, цитирано от германското списание Focus, че правителството няма да предоставя държавна помощ на банката, поне до изборите следващата година.

Меркел също така е отрекла възможността германското правителство да се намеси в САЩ от името на Deutsche Bank. Там банката се разследва за злоупотреби с ипотечни книжа, а Министерството на правосъдието наложи парична санкция на стойност 14 млрд. долара. Тази сума е близка до пазарната капитализация на банката (18 млрд. Долара).

В понеделник от банката официално съобщиха, че не са търсили държавна подкрепа. „Този въпрос [бел. ред. - за държавна помощ] не е в нашия дневен ред. Deutsche Bank може да посрещне това предизвикателство и сама“, каза Йорг Айгендорф, директор на отдела за външни комуникации в банката. По неговите думи въпросът с увеличаването на капитала на банката също не е на дневен ред. „Ние изпълняваме всички регулаторни изисквания“, добави той.

Според Крис Уилър, анализатор в Atlantic Equities, всички твърдения за дистанциране на правителството от  Deutsche Bank са спекулация. „Независимо от това, което казва г-жа Меркел, виждането на пазара е, че правителството ще застане твърдо зад банката. И поради националистически причини, и заради проблеми в цялата система, каквито може да причинят евентуалните проблеми на финансовата институция“, добавя анализатора. За него причината за спада не са думите на Меркел, а по-скоро цялостната ситуация около проблемите на банката в САЩ.
Коментари: 0