Акциите на Tesla надхвърлиха 500 долара

За три месеца капитализацията на компанията се удвои заради положителните новини около дейността ѝ

Акциите на Tesla надхвърлиха 500 долара

Снимка: БТА

1520 ~ 2 мин. четене

Акциите на Tesla продължават да поскъпват и днес те вече се търгуват над 500 долара за брой. Днес цената на книжата нарасна с 5.5% до 504.5 долара за брой към 17.10 ч. българско време. Това е поредният рекорд за компанията на Илон Мъск, като пазарната ѝ капитализация вече се оценява на 91 млрд. долара.

В рамките само на три месеца цената на акциите се удвои, като началото на ралито беше поставено в началото на октомври, когато Tesla обяви изненадваща печалба за третото тримесечие. Тогава акциите на компанията струваха едва 250 долара за брой.

След това оценката на фирмата беше подкрепена от бързата реализация на фабриката в Китай, която за по-малко от една година започна да работи и вече произвежда първите електрически автомобили в азиатската държава.

Tesla започна доставките на своя седан Model 3 в Китай в края на 2019 г. и според съобщенията увеличава производството в новата фабрика до над 1000 автомобила седмично. По-рано този месец изпълнителният директор Илон Мъск заяви, че Tesla планира да открие нов център за проектиране и инженеринг в Китай и че ще използва Гигафабриката в Шанхай за изграждането на производствена програма за предстоящия кросоувър Model Y.

Китай е най-големият в света пазар за електрически превозни средства с 1.3 млн. нови електромобила, продадени миналата година.

Публикуваните миналата седмица числа за доставките през четвъртото тримесечие впечатлиха инвеститорите, изстрелвайки акциите до сегашните нива. Tesla заяви, че е доставила 112 000 превозни средства през четвъртото тримесечие, а бройката за цялата година надхвърли 367 хил. коли, или с 50% повече от 2018 г.

Коментари: 0