Рекордната глоба изяде приходите на гиганта Alibaba

Компанията записа първата си тримесечна загуба, откакто е публична

Рекордната глоба изяде приходите на гиганта Alibaba

Снимка: БТА

3269 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Alibaba Group Holding Ltd, която държи популярната китайска платформа за електронна търговия Alibaba, отчете първата си тримесечна оперативна загуба, откакто стана публична компания през 2014 г. През тримесечието до март тя регистрира нетна загуба от 5.47 млрд. юана, въпреки че очакванията бяха за печалба от 6.95 млрд. юана. Причината е рекордната антимонополна глоба, определяна като показен шамар срещу гиганта

Акциите на Alibaba, които се листват в САЩ, се понижиха с повече от 3%, въпреки че компанията прогнозира приходи за 2022 г. над пазарните очаквания, залагайки на промяната на потребителските навици по време на пандемията.

Но силните перспективи бяха помрачени от регулаторните действия, довели първо до спиране на публичното предлагане на свързаната с Alibaba Ant Group и второ, с глобата от 2.8 милиарда долара за антиконкурентни бизнес практики. Санкцията, оповестена през април, бе най-голямата по рода си в страната досега.

Alibaba прогнозира годишни приходи в размер на 930 млрд. юана (144.12 млрд. долара) за финансовата година, приключваща през март 2022 г., което е над средната оценка на анализаторите от 928.25 млрд. юана.

Основните приходи от търговия са нараснали със 72% до 161.37 милиарда юана през тримесечието, задвижвани от китайските пазари на дребно и от продължаващото възприемане на електронната търговия от потребителите след пандемията.

Приходите са нараснали до 187.4 милиарда юана (29.03 милиарда долара) за трите месеца, приключили на 31 март, което е по-високо от прогнозата за 180.41 милиарда юана, съставена от анализаторите от Refinitiv.

Акциите на Alibaba са паднали с повече от 30%, откакто достигнаха рекордно високо ниво в края на октомври. Тъкмо тогава нейният основател Джак Ма изнесе реч в Шанхай и разкритикува финансовите регулатори на Китай, след което започнаха проблемите на компанията.

Коментари: 0