ВАС отмени забраната на „Инерком“ да купи ЧЕЗ

Електроразпределителното дружество обаче е пред финализиране на сделка с „Еврохолд“

ВАС отмени забраната на „Инерком“ да купи ЧЕЗ

Снимка: CEZ

2057 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което се забраняваше „Инерком“ да купи българските активи на ЧЕЗ, съобщават от пресцентъра на ВАС. Съдът връща на регулатора преписката за ново произнасяне, защото смята, че пазарният дял на „Инерком“ и ЧЕЗ не би бил достатъчен за евентуално господство на пазара.

КЗК спря сделката за придобиване през юли 2018 г. с мотива, че придобиващата го пазарджишка компания „Инерком“ ще има господстващо положение на пазара на електроенергия заради бизнеса с производство на слънчева електроенергия на Гинка Върбакова. Междувременно срокът за финализиране на сделката изтече и чешката компания се отказа от нея. По-късно сключи договор за продажба със застрахователния холдинг „Еврохолд“.

Първоначално и тази сделка бе забранена от КЗК с мотива, че новият собственик може да дава гаранции на енергийните дружества при търговия на борсата на ток. Впоследствие Върховният съд отмени това решение и даде „зелена“ светлина на придобиването, което в момента е в процес на финализиране.

Решението на ВАС за „Инерком“ може да се обжалва пред петчленен състав на съда. Не е ясно обаче дали Комисията ще предприеме такива действия, имайки предвид новия купувач на активите на ЧЕЗ в България.

Коментари: 0