Васил Велев: Антикризисните мерки са нож с две остриета

Бизнесът обаче трябва да бъде подкрепен и след месец май, но ресурсът е ограничен

Васил Велев: Антикризисните мерки са нож с две остриета

Снимка: Economic.bg

456 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Кризата не е отминала, макар че икономиката в Европа и България се възстановява. Важно е засегнатите сектори да знаят дали могат да получат помощ и след месец май. Ресурсите обаче са ограничени. Това заяви Васил Велев, председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), в ефира на БНТ.

Има сектори, които няма да се възстановят, въпреки че прогнозите на Европейската комисия са оптимистични, смята Велев и допълни, че АИКБ е изпратила покана до служебния премиер за работна среща, на която да бъдат обсъдени антикризисните мерки за бизнеса.

„Служебното правителство не може да актуализира бюджета. Ясно е, че ресурсите са ограничени. Надяваме се да има яснота в началото на седмицата какви са резервите“, коментира Велев. Според него не може да се очаква мерките да бъдат в същия вид до края на годината, въпреки че в много европейски страни са предвидени да действат до този период.

Днес служебното правителство удължи действието на всички мерки до края на мандата си. Според Велев обаче средства са осигурени до края на настоящия месец май. Той коментира, че теоретично би могло да се намерят резерви чрез преразпределение на перата в бюджета в рамките на възможностите, които законът позволява. Дали обаче те ще са достатъчни, за да се подкрепи бизнесът, не се знае.

Трябва да се намери плавен изход от тази зависимост на икономиката от държавата, за да е по-малко отражението върху частния сектор, смята Велев.

Антикризисните мерки са нож с две остриета. Това е вид допинг, наркотик. Ако дълго време се ползва, може бавно да убива.“

Коментари: 0