Показният шамар на Пекин всъщност изстреля акциите на Alibaba

Книжата на гиганта поскъпнаха с 8%, след като регулаторът го удари с рекордна финансова глоба

Показният шамар на Пекин всъщност изстреля акциите на Alibaba

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Акциите на Alibaba в Хонконг скочиха с 8% в понеделник, след като компанията бе глобена с рекордните 18.23 млрд. юана (2.8 млрд. долара) от китайските регулатори. Гигантът получи финансовата санкция в резултат на антимонополно разследване, започнало през декември, което в крайна сметка потвърди наличието на господстващо положение на пазара.

Въпреки рекордната глоба смятаме, че това би трябвало да премахне сериозния натиск и да върне фокуса на пазара обратно към същественото“, пише Morgan Stanley в бележка в неделя, ден след анонсирането на глобата.

Китайските регулатори стартираха антимонополно разследване срещу Alibaba в края на миналата година. Няколко месеца по-късно те потвърдиха, че гигантът е задушавал конкуренцията, като е принуждавал търговците да продават изключително и само на неговите платформи. Това според Китайската държавна администрация за регулиране на пазара (SAMR) „нарушава бизнеса на търговците и законните права и интереси на потребителите“.

Главният изпълнителен директор на Alibaba Даниел Джанг заяви, че не очаква съществено въздействие върху компанията от промяната на този режим на изключителност. По думите му се планират и още мерки за намаляване на бариерите и разходите за стъпване на платформите от страна на търговците. Компанията ще продължи да се разширява и към по-малки китайски градове и селски райони, добави изпълнителният директор.

Финансовата глоба също така няма да се отрази особено на корпорацията, която в края на 2020 г. разполагаше с 48 млрд. долара кешови резерви и отчете 24 млрд. долара нетна годишна печалба.

Китайските технологични компании се разраснаха безпрепятствено до огромни гиганти, но придобитата мощ поражда все по-голяма загриженост в Пекин. През последната половин година властите се фокусираха върху империята на основателя на Alibaba – Джак Ма, след като милиардерът направи няколко критични коментара през октомври относно финансовия регулатор на Китай.

Не след дълго регулаторите спряха първичното публично предлагане на Ant Group, дъщерната финансова компания Alibaba. IPO-то ѝ за 37 млрд. долара щеше да рекордно.

Коментари: 0