Alibaba откри два центъра за данни в Обединеното кралство

Така компанията ще разшири облачните си операции в Европа

Alibaba откри два центъра за данни в Обединеното кралство

Снимка: Alibaba Group

Alibaba откри два центъра за данни в Обединеното кралство в понеделник, разширявайки своя облачен бизнеса в Европа. Новите съоръжения - и двете в Лондон - са първите на китайски технологичен гигант във Великобритания и ще предоставят на своите бизнес клиенти в района 24-часова охранителна и инженерна поддръжка и мониторинг в реално време.

Говорител на Alibaba Cloud заяви, че това е част от разширяването на клауд дивизията в Европа, Близкия изток и Африка, съобщава CNBC.

Alibaba заяви, че ползата от наличието на два центъра за данни на едно място е възможността да се възстанови или поддържа ключова ИТ инфраструктура в случай на бедствие.

Този ход идва в момент, когато Великобритания се бори да финализира условията на спорния си развод с Европейския съюз. Разговорите по Brexit изглеждат в застой относно ключовия въпрос за ирландската граница.

"Обединеното кралство е един от най-бързо развиващите се европейски пазари за Alibaba Cloud и много от клиентите ни са в ключови сектори като търговия на дребно, финанси, медии, образование и научни изследвания и логистика", заяви говорителят на Alibaba.

Компанията обаче не разкрива цифри за направените инвестиции, нито за работните места, които ще бъдат открити в двата центъра. 

С тези два центъра в Лондон поделението за облачни технологии на Alibaba сега разполага с 52 дейта центъра в 19 различни региона и планира да продължи да се разширява.

Облачните технологии са огромно поле за развитие за някои от най-големите световни технологични компании, като Amazon Amazon Web Services (AWS) и Azure на Microsoft са двама от най-големите играчи.
Коментари: 0