Amazon отваря „умен“ магазин без касиери

Плащанията ще се извършват през смартфон приложение на компанията

Amazon отваря „умен“ магазин без касиери
4499 ~ 1 мин. четене

Американският лидер в електронната търговия Amazon планира да открие "умен" магазин, където няма да има обслужване на каси. Обектът ще бъде разположен в центъра на Сиатъл. За да се извърши плащане за покупка от този магазин Amazon Go, ще се използва софтуер за смартфони със същото име.

На входа на магазина купувачът ще сканира код от приложението, а след това система от датчици следи какво се взема от рафтовете или се връща обратно там. Взетите покупки влизат във виртуална кошница и се заплащат автоматично на излизане, като се изтеглят пари от карта на купувача, свързана с Amazon.

За момента в тестовете на системата за плащане в магазина участват служители на компанията. Самият магазин е планирано да бъде открит в началото на 2017 г.

Според Amazon тази система ще улесни пазаруването и ще намали времето, което се губи на опашки и на самата каса.

Ако тестовете бъдат успешни, това може да внесе революционни промени в системата за търговия на дребно, коментират американските издания. Според данни на Бюрото за статистика на пазара на труда в САЩ в момента там работят 3.5 млн. касиери, като това е втората най-масова професия в страната.Подкрепи Economic.bg