Американска компания иска да купи девет магазина на Metro в Румъния

Сделката се оценява на над 100 млн. евро

Американска компания иска да купи девет магазина на Metro в Румъния

Снимка: Economic.bg/Архив

Автор: Economic.bg

Компанията Portico Investments, която непряко е собственост на Инвестиционния борд на щата Вашингтон, влезе във втория кръг от преговори за придобиване на девет магазина на германската компания за търговия с бързооборотни стоки Metro в Румъния, предава изданието Romania Insider.

Metro иска да продаде девет от магазините си на територията на страната и след това да ги наеме обратно. Сделката, която се оценява на над 100 млн. евро, предизвика интерес и от местния бизнесмен Йон Тириак, който според информация в медиите се е оттеглил от надпреварата.

Мрежата на Metro Cash & Carry в Румъния включва 32 магазина в 24 града, два от които са наети, т.е. не са нейна собственост. Само девет от притежаваните магазини се продават. Средната площ на магазин, включително тази за съхранение на стоки, е над 10 хил. кв. м, с което общата площ в портфейла, обявена за продажба, достига около 90 хил. кв. м.

Компанията се опитва да продаде и пет от общо шестте си магазина и в Словакия за около 100 млн. евро.

Германската верига оперира около 680 магазина в 24 страни в Европа и Азия. У нас компанията управлява 11 магазина и една снабдителна база.

Не за първи път Metro ще сключи сделки за продажба и обратно наемане в Европа. През 2019 г. Metro Properties продаде и нае обратно магазини Metro и Makro в Централна и Източна Европа. Портфейлът включваше 11 актива в Полша, Унгария и Чехия и беше придобит от FLE Vienna, филиал на френската инвестиционна компания LFPI Group. Общият обем на приходите от продажбата надхвърли 250 млн. евро.

Коментари: 0