Сагата с 5G търга приключи: А1 плати най-много и взе исканата честота

Теленор и Vivacom платиха по-малко и си размениха предварително определените честоти

Сагата с 5G търга приключи: А1 плати най-много и взе исканата честота
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Сагата с търга за 5G честотите в България, която за първи път от много време изправи трите големи оператора - А1, Vivacom и Теленор - в пряк сблъсък, се разплете. В процедура с тайно наддаване днес Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) официално им раздаде лицензи за честоти от по 100 MHz в обхвата 3.6 GHz. Общо телекомите ще платят на държавата 13.4 млн. лв. – повече от 12-те милиона, които щяха да дадат, ако не се бе стигнало до този втори търг.

5G в България

Припомняме, че регулаторът веднъж вече раздаде честоти, при това срещу само 4 млн. лева всяка. Vivacom обаче оспори процедурата заради решението на КРС да раздаде лицензите автоматично, без наддаване. След напрегнати преговори и в опит да се избегне дело, което щеше да забави още повече внедряването на 5G у нас, се стигна до обявяването на втора тръжна процедура, която се проведе днес. Повече за сагата може да прочетете тук.

Какво се случи днес?

А1 устоя докрай и успя да запази средната честотна лента 3600-3700 MHz, в която по-рано тества, а впоследствие и започна да изгражда своята 5G мрежа. Решимостта на компанията не е изненада, тъй като телекомът имаше да губи най-много от останалите. Компанията е най-напред в изграждането на своята инфраструктура от ново поколение, която се базира именно на честотите в тази лента. За да си гарантира безпроблемен и скорошен старт, компанията ще плати 4.7 млн. лв.

Опонент на А1 до края остана Vivacom, която ще плати 4.6 млн. лв. за лентата 3700-3800 MHz. По-рано телекомът тества мрежата си на честотите 3500-3600 MHz, които КРС бе решила да му даде на първия търг. Сега те остават за Теленор, която първа се отказа от наддаването. Телекомът, който е най-изоставащ в изграждането на мобилна мрежа от следващо поколение, ще плати за лиценза 4.1 млн. лв.

Коментари: 0