Ангелкова: Не воювам с бранша и не мисля за оставка

Предстои директно предоставяне на грантове за общо 15 хил. лв. на микро и малки предприятия, напомни туристическият министър

Ангелкова: Не воювам с бранша и не мисля за оставка
2765 ~ 2 мин. четене

Абсолютни внушения и манипулации са твърденията, че съм във война с туристическия бранш. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на „Нова телевизия“.

„Това не е вярно. Разбирам напрежението. Секторът е един от най-засегнатите от кризата. Той беше първият засегнат сектор и на практика в момента не функционира. Туроператорите, които са регистрирани в туристическия регистър, са над 3400. Тези две асоциации, които отправиха тези твърдения, че съм във война с бранша, представляват до 150-200 туроператора“, обясни тя.

Ангелкова припомни, че туристическият сектор обхваща не само туроператорите и турагентите, а също и ресторантьорите, хотелиерите, екскурзоводите, аниматорите и др. „Изключително важни са абсолютно всички в този сектор, който е най-засегнатият, за да имаме качествен туристически продукт. Напрежението го има и това е разбираемо на фона на тази криза, която никой не очакваше и която спря сектора“, каза тя.

На въпрос дали вижда основания да подаде оставка, Ангелкова каза, че няма как всички искани мерки да станат и да работят така, както си представят предлагащите ги. Тя посочи, че туризмът е част от българската икономика и всички досега открити мерки за помощ от държавата касаят и туристическите компании, които могат да ги ползват.

„Предстои директно грантова схема до 15 хил. лева за микро и малки предприятия“, добави министърът на туризма. Ангелкова поясни, че вече се работи и че понеделник, 27 април, ще има неформален съвет на европейските министри на туризма с предложения за общи нови мерки в ЕС.

В заключение министърът на туризма обяви, че от 15 юни започна подготовката за новия летен сезон, уверявайки, че всички от бранша работят в тази посока.

Подкрепи Economic.bg