Брюксел одобри схемата от 150 млн. евро за кредитиране на малки фирми

Средстават ще бъдат предоставяни до 31 декември 2020 г.

Брюксел одобри схемата от 150 млн. евро за кредитиране на малки фирми

Снимка: Economic.bg/Архив

1836 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия одобри за България схема в размер на 150 млн. евро (приблизително 294 млн. лева) в подкрепа на малките и средни предприятия в контекста на избухналата пандемия от коронавирус. Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април 2020 г.

Съгласно схемата публичното подпомагане ще бъде под формата на капиталови и квазикапиталови инвестиции. Тя ще бъде отворена за малки фирми, осъществяващи дейност във всички сектори с някои изключения, и има за цел да подобри достъпа до ликвидност на тези предприятия, които са най-силно засегнати от икономическото въздействие на избухналата пандемия от коронавирус, като по този начин им се помогне да продължат дейностите си, да започнат да инвестират и да запазят работните места.

Комисията е установила, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. Подкрепата няма да надвишава 800 000 евро на дружество, собствен капитал и квазикапиталови средства ще бъдат предоставени само на платежоспособни дружества и помощта може да бъде предоставена до 31 декември 2020 г. Въз основа на това Комисията е одобрила мерките съгласно правилата на ЕС за държавните помощи.

Мярката беше представена по-рано от министъра на финансите Владислав Горанов, като средствата ще се отпускат чрез Българската банка за развитие по схема за необезпечени кредити.

Подкрепи Economic.bg